Praktische informatie
Hoe gaat een behandeling in zijn werk?
Voorafgaand aan een RealEve behandeling stel ik diverse vragen over je paard om een zo'n compleet mogelijk beeld te krijgen van het paard en eventueel inzicht in de mogelijke oorzaak van een probleem, zodat ik goed voorbereid kan beginnen. Denk hierbij aan: ziektegeschiedenis, blessures, vaccinaties, ontworming, voeding, maar ook het gedrag, omgangsvormen en omgevingsfactoren zoals bijv. huisvesting en verzorging. Daarnaast zal ik het paard zelf bekijken, ook aan de hand in beweging, palperen en wat basis testjes doen (denk aan voeten optillen).
De behandeling zelf duurt ongeveer een uur, maar is ook afhankelijk van wat het paard aan kan. Na de behandeling bekijken we het lichaam en bespreken we wat er wel of niet veranderd is. Voor en na de behandeling wil ik graag je paard even zien bewegen in stap en bij voorkeur, uiteraard als de gezondheid van het paard het toe laat , ook in draf op een cirkel.
De behandeling zelf werkt nog een aantal dagen door en het paard zal opzoek gaan naar een nieuwe balans in z’n lichaam. Om dit proces zo goed mogelijk te ondersteunen adviseer ik meestal een paar dagen geen zadel en ruiter op de rug van het paard maar wel actieve beweging door bijvoorbeeld longeren waarbij extra goed wordt gelet op de verticale en horizontale balans van het paard. Verder is dagelijks zo veel mogelijk vrije beweging (op de wei of in de paddock) een must voor een gezond paarden lijf.
Houdt er rekening mee dat ik gemiddeld anderhalf uur nodig heb voor het hele consult en gemiddeld zijn er 3 tot 4 behandelingen nodig voor een optimaal resultaat.
Andere zaken om rekening mee te houden bij een behandeling
- Binnen een week na een wormenkuur of enting behandel ik het paard niet, omdat het lijf de energie nodig heeft om met deze stoffen om te gaan. Na deze periode is een behandeling juist aan te raden om het lichaam te helpen de reststoffen af te voeren.
- Je paard mag niet bezweet of buiten adem zijn.
- Rustige activiteit tot een uur voor de behandeling is toegestaan.
- Een overdekte en rustige ruimte waar ik kan werken heeft de voorkeur. Als deze niet aanwezig is vraag ik je dit vooraf te laten weten.
- Je paard mag niet nat zijn door de regen, hierdoor kan ik mijn werk minder goed uitvoeren. Als je paard niet binnen kan drogen zorg dan voor een zweetdeken.
- Begin 3 dagen na de behandeling rustig aan met opbouwen van het werk.
- Oefen zo min mogelijk druk uit op het bit en hoofd. Een rustige bosrit of wat oefeningen aan lange lijnen heeft de voorkeur.
- Bij acute problemen raad ik altijd aan om eerst een dierenarts te laten komen. Ik zal je paard bij acute problemen niet behandelen.
- Drachtige merries worden in de eerste drie maanden van de dracht niet behandeld.
- Wanneer je twijfelt of je paard behandeld mag worden dan kan je mij altijd bellen of mailen voor overleg.
Zaken om rekening mee te houden bij een Thermografisch onderzoek
- Een paard moet goed schoon zijn anders kan er geen goede analyse worden gedaan over de thermografische beelden. Denk hierbij aan geen modder, zand, water, etc.
- Mocht je paard een enorme bos manen, maantop, of staart hebben, vlecht deze dan in of knoop het op, zodat deze zo min mogelijk voor de te fotograferen gebieden hangt (zoals de hals).
- Zet je paard niet buiten in de regen, zon, wind of tocht, maar op stal. Het weer beïnvloed namelijk de infraroodstraling welke het lichaam af geeft.
- Het paard mag geen deken op een uur voor het onderzoek.
- Het paard mag minimaal 1 uur voor het thermografisch onderzoek niet meer aangeraakt worden. Zorg er voor dat je paard voor dat uur helemaal schoon is gemaakt, geen deken meer op heeft en op stal staat.
- Uiteraard mag je paard wel gewoon hooi eten en water drinken.