Thermografie voor paarden

Thermografie

Thermografie als ondersteuning van de anamnese van het paard. 

Thermografie is een geavanceerde techniek die infraroodstraling gebruikt om de temperatuur van het lichaam te meten. Bij paarden wordt thermografie vaak gebruikt om blessures, ontstekingen of andere mogelijke gezondheidsproblemen (vroegtijdig) op te sporen en te monitoren. Het is een niet-invasieve methode die geen pijn veroorzaakt en zonder het gebruik van straling of contrastmiddelen werkt.

Wat is Thermografie?

De basis van thermografie is dat het lichaam van het paard warmte afgeeft in de vorm van
infraroodstraling. Een thermografische camera kan deze straling opvangen en
omzetten in een beeld waarbij de warmtepatronen van het lichaam van het paard
zichtbaar worden. Wanneer er een afwijking wordt gevonden in deze patronen, kan
dit duiden op een probleem. Zo kan bijvoorbeeld een ontsteking of blessure in
een vroeg stadium worden opgespoord, voordat het probleem verergert.


Indicatieve Thermografie
RealEve kan een indicatieve thermografie van uw paard voor u uitvoeren. Een indicatieve thermografie voor paarden houdt in dat er een scan wordt gemaakt van het lichaam van het paard met behulp van een thermografische camera. Hierbij worden warmtepatronen opgemerkt en geanalyseerd. Na een thermografie analyse voor paarden kan RealEve een advies geven over de mogelijke vervolgstappen. Denk hierbij aan afwijkingen die worden gevonden in de thermografische beelden, waardoor het advies kan zijn om verder onderzoek te doen via de dierenarts zoals echografie, röntgenfoto's of andere diagnostische tests. Maar ook een lichaamsbehandeling door een Fascia Release therapeut, Cranio Sacraal therapeut, een Chiropractor of Osteopaat kan tot de adviezen behoren.

Het is belangrijk om te weten dat thermografie geen diagnose kan stellen, maar wel kan helpen bij het opsporen van mogelijke problemen. Ook is het belangrijk om te benadrukken dat het advies dat na een thermografie analyse wordt gegeven, afhangt van de individuele situatie van het paard.

Wanneer een Thermografisch onderzoek?
Thermografie kan nuttig zijn voor paarden in verschillende situaties. Het wordt vaak gebruikt bij het opsporen van subtiele gezondheidsproblemen, zoals kreupelheden zonder aanwijsbare (diagnostische) reden, ontstekingen, blokkades en asymmetrie in het lichaam. Daarnaast kan thermografie ook als onderdeel van een algemene gezondheidscontrole of tijdens het revalidatieproces na een blessure worden ingezet.

Over het algemeen kan thermografie een nuttige tool zijn om de gezondheid van paarden te monitoren en mogelijke problemen in een vroeg stadium op te sporen. Als u vermoedt dat uw paard gezondheidsproblemen heeft of als u meer wilt weten over de mogelijkheden van een indicatieve thermografie voor uw paard, neem dan vrijblijven contact met mij op.


Disclaimer:

RealEve is niet opgeleid om diagnoses te mogen stellen. Een equine bodywork consult is een aanvulling op de totale verzorging van het paard en is nooit ter vervanging van reguliere veterinaire zorg. Raadpleeg daarom altijd eerst een vertrouwde veearts.

Thermografie bij paarden

Meer weten?

Heeft jouw paard klachten en wil je meer informatie
of een afspraak plannen.