Iriscopie
Iriscopie is het uitlezen van de iris
Een bevruchte eicel verandert na een aantal celdelingen van een platte pannenkoek naar een pannenkoek die samenvouwt, de neurale buis. Aan de craniale zijde van deze buis (hoofd) ontstaan de hersenen. Vanuit de hersenen ontwikkelen zich vlak daarna ook de ogen. De ogen staan daarmee rechtstreeks in verbinding met het centrale zenuwstelsel (ruggenmerg en hersenen).
De hersenen ontvangen continu informatie via het zenuwstelsel van het hele lichaam en daarmee ook veranderingen vanuit het lichaam. De iris bevat de uitgangen van enorm veel zenuwen welke verbonden zijn met de hersenen. Het weefsel van de iris verandert door de informatie die het ontvangt via de zenuwen. Een iriscopist bekijkt het weefsel van de iris en leest daarmee het oog uit door te kijken naar de kleur, structuur en tekens in de iris.
It's all in their Beautiful Eyes
Voordat ik begin met een equine bodywork behandeling maak ik een irisscan om te zien waar veranderingen spelen in het lijf van het paard. Daarbij kan ik de eigenaar daarna meer vertellen over de spijsvertering, organen, spieren en het karakter van het paard. Met iriscopie kan ik zien waar een eventueel probleem vandaan komt en/of waar mogelijk een probleem aan het ontstaan is, bijvoorbeeld als gevolg van oude trauma’s of vererfde zwakheden.
Hoe werkt een irisscan?
Voor het bekijken en beoordelen van de iris maak ik een foto van beide ogen. Het maken van de foto is veilig en doet geen pijn bij het paard. Aan de hand van de foto's kan ik dan uitleggen wat ik zie in het oog en welke verandering ik zie bij het paard. Naar aanleiding van de irisscan en uitleg volgt vaak een advies of doorverwijzing naar een dierenarts of therapeut.
Wanneer een irisscan?
Als je graag een idee wilt krijgen van wat er speelt in het lichaam van je paard of je loopt tegen onverklaarbare problemen aan met je paard dan kun je bij mij terecht voor een irisscan. Ook bij de aankoop van een paard kan een irisscan heel interessant zijn om een idee te krijgen wat er speelt in het lijf het betreffende paard. Dit kan gaan om bijvoorbeeld oud trauma of vererfde zwakheden waar je rekening mee moet houden.
Disclaimer:
RealEve is niet opgeleid om diagnoses te mogen stellen. Een irissscan is een aanvulling op de totale verzorging van het paard en is nooit ter vervanging van reguliere veterinaire zorg. Raadpleeg daarom altijd eerst een vertrouwde veearts.
Meer weten?
Heeft jouw paard klachten en wil je meer informatie
of een afspraak plannen?